(^_^)

Monday, September 9, 2013

My Mom's Asam Pedas Ikan Pari . .

Assalamualaikum n greeting y'all . .

mmmm . . my mom's asam pedas ikn pari . . hmm . . yummy . . !! teringin gler nk mkn skang ni . . mse blik kg aritu xsmpat nk mnta ibu msakkn . . bz brhari raya . . kehkeh . .

haa . . ni nk cter ckit psal my mom pnye asam pedas . . dye pnye kuah awesome gua ckp lu . . i like the spiciness very much . . then my mom would use the freshness fish she can get at the market . . ni la tip nk msak sdap. . kna gna bhan fresh . .once tu . . my mom used ikn smbilang yg da lame . . kira x fresh la . . sbab tu je ikn smbilang yg bole mom jmpe kt psar . . then bla da siap msak . . rse ikn tu yg pling xbole bla . . xsdap btul . . tp i mkn je . . mkn dgn a lot of kuah . . hehehe . . xbole nk resist asam pedas tu . . lg pn ni asam pedas yg len dr yg lain sbab ni resepi campuran johor n jawa . . yup . . i'am jawarian . . hikhik . .

ok la . . nk share resepi asam pedas my mom . . tp i xde gmbar asam pedas tu . . sbab i still tnggal kt hostel mse i update post ni . . hmmm . . xpela . . share gmbar yg nmpk same ngn asam pedas my mom jela . . hikhik . . ibu . . akak post resepi ibu ea . . winkwink . .   (>_^)

Asam Pedas Ikan Pari Ibu (Johor + Jawa)

  • 3 or 4 biji bawang kecil*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup (xmain la serbuk kunyit . . hehehe . . )*
  • 1 sk lada hitam*
  • 1 sk garam*
  • 3 senduk cili giling / cili boh
  • 1/4 cwn air asam jawa
  • daun kesum 1 tangkai
  • 1 biji tomato (dipotong 2)
  • bendi ( additional n boleh guna terung . . yup . . terung . . ^_^  )
  • 1kg ikan pari ( boleh guna mcm2 jenis ikan yg korg suke . . etc ; ikn smbilang , ikn duri , ikn kembung . . . . . . .  )
 *tumbuk bahan mnggunakan lesung batu . . klau mlas gunalah blender . . tp lg ori klau ditumbuk . . :)
  1. Basuh ikan pari sebersih-bersihnya . . pastu rendam dalam air garam n asam jawa . . ni utk xmau ad bau hanyir t bila da siap msak . . Rendam dlm 5 mnit . . jgn lama sngat . .t rse mnis ikan xde . . pastu toskan . .
  2. Tumis bahan yang ditumbuk dlm mnyak pnas shingga wangi or garing . . msukkn 3 senduk cili giling . . tumis hingga betul2 garing n kering . . tmbah mnyak klau kurang . . 
  3. Msukkan ikan pari . . kacau rata . . pastu msukkn air secukupnya sehingga ikan tu tenggelam . . jgn byk sngat . . nnti cair plak asam pedas kita tu . . hikhik . .
  4. Kecikkan api . . kacau perlahan2 . . kita xmau ikan tu hancur plak . .
  5. Tnggu sehingga mendidih . . baru msukkan air asam jawa . . kacau rata n  msukkan tomato . , bendi or terung . , n daun kesum . . rse msam n msin . . klau kurg boleh tmbah ap yg ptut . . n boleh jgak klau nk tmbah gula n wak aji sedikit . . :)
  6. Tnggu sehingga bendi or terung msak . , bru ttup api . . tdung periuk jgn ttup rapat k . . :)


Haaa . . kepekatan asam pedas ni sbnanye depend pd amount asam jawa , cili boh , air n cara renehan . . klau ikutkn byk org msak asam pedas cair mybe dsebabkan faktor2 ni kot . . hikhik . . my mom ckap la . . i follow je . .

Mkn pnas2 dgn nasi pnas . . sure berlinang air mata n air peluh . . kehkeh . .selamat mencuba . . (^_<)

No comments:

Post a Comment